Hollac16’s topplista: 30 Eurovisionbidrag som förtjänade en bättre slutplacering – plats 15

Av Hollac16 | Publicerad

Grafik: ESC-Panelen

Vi har kommit halvvägs på min (Hollac16:s) topplista över ESC-bidrag som förtjänade bättre slutplacering. Nu kommer ett av Sveriges ESC-bidrag som hamnade betydligt sämre än vad som var förväntat. Både som jag själv och många med mig tippade innan tävlingen skulle äga rum.

 

Sverige: Charlotte Perrelli – “Hero” (ESC 2008)

 

plats 15 har jag valt ut låten “Hero” som Charlotte Perrelli tävlade med för Sverige i ESC 2008. Det är alltid lite svårt att vara opartisk mot sitt eget land, men jag ska göra ett försök 🙂

För Charlotte Perrelli har alltid tillhört mina favoritartister. Ända sedan jag fick upp ögonen för henne vid Melodifestivalen 1999 har jag följt hennes karriär och i stort sett allt hon har levererat har varit väldigt bra. När Charlotte efter både Melodifestival- och Eurovisionsegern 1999 valde att göra comeback i tävlingen 2008 var det med stora förväntningar från allas håll, även från mitt. Melodifestivalen 2008 höll överlag bra kvalité och när det så var dags för Charlotte att gå ut som sista nummer i den fjärde deltävlingen var det mycket anspänning för hur det skulle gå. Men direkt när hon äntrade scenen så såg man att den stora stjärnan var tillbaka och att hon levererade det årets stora hitlåt på hemma- och Europaplan.

Min gissning direkt var att Charlotte skulle ta hem segern i Melodifestivalen det året, och mycket riktigt så blev det också. Detta även om Sanna Nielsens “Empty Room” vann folkets röster så blev det Charlotte som fick åka till ESC i Belgrad den gången. Förväntningarna var höga och jag höll Charlotte högt det året, och det gjorde även många andra. Sverige var förhandsfavoriten det året och i princip skulle det bara vara att åka till Belgrad och plocka hem segern. Men, så blev det inte.

I finalens omröstning det året blev jag direkt förvånad och till sist även något förbannad över hur lite poäng Sverige fick. Jag menar, hur kan man dissa en sådan bra låt? Charlotte var då och är idag ett riktigt proffs och nog tillhör “Hero” en av de mest snyggaste koreograferade bidragen någonsin. Så vad var det som fick Europa att dissa Charlotte när det väl gällde? Det kan ha varit så att Charlotte dessvärre kom tillbaka ett eller flera år för tidigt/sent. Hade hon tävlat 2006, 2007, 2009 eller 2010 hade hon garanterat kommit topp 5. Med samma låt då, naturligtvis. Problemet som hon ställdes inför var det klassiska: många länder skickade ungefär samma sak, och då vinner inte det. Just 2008 hade väldigt många länder, däribland Ukraina, tänkt “Charlotte”-stilen med en snygg solotjej som sjunger en upptemposång. Charlotte stack dock ut med att hon hade lite mer schlager i det hela, men kan det varit så att Europa var trötta på svensk schlager det året (ett begrepp som kanske blivit lite väl urvattnat i dagens tid eftersom det inte längre har samma betydelse)? Jag vet inte, det enda jag tycker är att Charlotte som den stjärna hon är borde ha kommit topp 5. Det fanns betydligt fler sämre bidrag som kom högre om du frågar mig.

Jag vill avslutningsvis tillägga att bara för att en artist väljer att byta inriktning på sin musikaliska stil så är det inte fel. Jag tillhör de som tyckte att Charlottes låt i Melodifestivalen 2017 var en av de bättre bidragen det året. Naturligtvis funkar det inte att sjunga en “så här jobbigt har mitt liv varit den senaste tiden”-ballad om man är en popdiva á la schlager i Melodifestivalen. Men det beror inte på att det är en dålig låt, utan att det är en ny publik som röstar i tävlingen nuförtiden.

 

Vad tycker du om “Hero”? Borde den ha kommit på en högre slutplacering eller hamnade den rätt/för högt? Kommentera gärna!

 

Lite fakta

Melodifestivalen 2008 var det sjunde året i rad där SVT höll uttagningen som en 6 veckor lång turné med 32 tävlingsbidrag. 28 av de 32 tävlingsbidragen valdes ut av en urvalsjury efter en nationell antagning, medan fyra bidrag stod SVT själva för. De 32 bidragen delades upp i fyra lika delar, dvs. 8 bidrag per deltävling. Sedan var det upp till tittarna att rösta fram bidrag till final och Andra chansen. Efter fem veckor hade startfältet sållats ned till 10 finalister då 11 jurystäder och tittarna fick rösta fram en vinnare.

År 2008 var första året som EBU införde två semifinaler i ESC och därför gjordes en lottning om vilka länder som skulle tävla i respektive semifinal. Sverige hamnade i den andra semifinalen och lottades till startnummer 2. Trots att detta är ett otursnummer i tävlingen så tog sig Sverige sig till final, där det sedan blev en 18:e plats. Dock gick Sverige enbart vidare tack vare att EBU införde en specialregel, nämligen att jurygrupper skulle få välja en tionde finalist i respektive semifinal. Juryns val blev Sverige, som endast med tittarnas röster bara nådde 12:e plats. Hade juryn ej hjälpt Sverige hade Charlotte hamnat på totalt 27:e plats av 2008 års finalister och därmed ej gått till final.

 

Läs gärna tidigare delar i denna serie:

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

  Tillbaka till toppen

ESC-Panelen