Hollac16’s topplista: 30 Eurovisionbidrag som förtjänade en bättre slutplacering – plats 14

Av Hollac16 | Publicerad

Grafik: ESC-Panelen

Nästa låt på min (Hollac16:s) topplista över ESC-bidrag som förtjänade bättre slutplacering har jag återigen valt ut ett hemmanationsbidrag som när väl detta land äntligen fick vinna så kom de sämre än sämst – helt oförtjänt enligt mig.

 

Finland: Hanna Pakarinen – “Leave Me Alone” (ESC 2007)

 

Denna gång handlar det om när Finland fick stå värd för ESC 2007 och man skickade Hanna Pakarinen med rocklåten “Leave Me Alone”. Det är en gammal favorit som jag nu satt på plats 14 på denna topplista över ESC-bidrag som förtjänade en högre slutplacering.

Jag älskar rocklåtar precis lika mycket som jag älskar vackra ballader. Rock står för en slags ångest och depression men med ett jäkla anamma eftersom det är så mycket känslor som sångaren/sångerskan får ut sig av att sjunga på scenen. Precis så upplevde jag att finska Hanna Pakarinen levererade med sin låt “Leave Me Alone” vid ESC 2007, året då Finland för första gången fick stå värd för Eurovision Song Contest. Att komma med rocklåt året efter att en rocklåt vunnit (Lordi) är dock kanske inte så smart, men jag tror inte Finland gick ut för att gå för seger, utan mer att skicka något värdigt att ha på scenen i Helsingfors. Och det tycker jag de lyckades med, kanske ändå bättre än vad Lordi gjorde.

På den här tiden följde jag inga nationella uttagningar mer än Sverige så jag har ingen aning om vilka kandidater som det fanns att välja bland som kanske var bättre/sämre än Hanna i nationell final. Vad jag däremot vet är att första gången jag hörde “Leave Me Alone” inför Eurovisionen det året så älskade jag den direkt och det blev bara mer och mer kärlek. Det här är en låt som jag spelat ofta på mina spellistor och jag har också följt Hanna vidare i hennes karriär på bl.a. Spotify.

Tyvärr verkar det finnas en tradition inom Eurovisionen att just rocklåtar inte ska få ta så stor plats. Att det skulle vara fel genre att skicka till tävlingen. Jag håller inte med om det, även om facit resultatmässigt pekar åt det hållet. Rock är en svår genre eftersom det tilltalar en viss publik och det gäller också att det är rätt rock. 2007 var ett år när många länder, som vanligt, härmade fjolårets vinnarkoncept, dvs. körde rocklåtar. Kanske blev “Leave Me Alone” bara en låt i mängden bland andra. Frågar du mig tycker jag det är synd att hon hamnade på den sjuttondeplats som det till slut blev. Det här är en låt som jag tycker håller Lordi-klass, kanske till och med bättre. Låten borde absolut hamnat topp 5!

Rock kommer alltid att leva för mig, och den här låten finns alltid i mitt hjärta. Låten har möjligen hamnat lite väl i skymundan så därför uppmärksammar jag den nu.

 

Vad tycker du om “Leave Me Alone”? Borde den ha kommit på en högre slutplacering eller hamnade den rätt/för högt? Kommentera gärna!

 

Lite fakta

Finlands ESC-uttagning 2007, Euroviisut 2007, bestod av fyra semifinaler om 6 bidrag per semifinal och en final. Från varje semifinal röstade tittarna vidare 3 bidrag till finalen. I finalen tävlade således 12 bidrag, där tre röstades till en s.k. superfinal där en vinnare slutligen korades. Vinnarlåten, “Leave Me Alone” hade text och musik av Hanna Pakarinen, Martti Vuorinen och
Miikka Huttunen.

Finland var ju hemmanation 2007 och behövde inte kvala till sig finalplatsen. De hade istället startnummer 5 av 24 i finalen och fick efter tittaromröstningen 53 poäng, vilket endast räckte till en 17:e plats.

 

Läs gärna tidigare delar i denna serie:

 


Kommentera

 
 

 

Fyll i koden i rutan nedanför för att kunna skicka iväg din kommentar:

 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen