Hollac16’s topplista: 30 Eurovisionbidrag som förtjänade en bättre slutplacering – plats 1

Av ESC-Panelen | Publicerad

Publicerad

Grafik: ESC-Panelen

Då har det blivit dags att kora vinnaren på min (Hollac16’s) topplista över 30 Eurovisionbidrag som jag tycker förtjänade en bättre slutplacering än vad de fick. Vinnaren är ett bidrag som absolut förtjänade seger, särskilt då det var enligt mig ett svagare ESC-år musikmässigt.

 

Island: Eyþór Ingi – “Ég á líf” (ESC 2013)

Island tillhör den hälften av alla länder som tävlat i ESC genom tiderna som aldrig vunnit och är därmed också det enda nordiska land som aldrig har tagit hem en seger. I år tycker jag därför att man förtjänar att göra det. För mig är det isländska bidraget det bästa jag har hört sedan Euphoria och ni kan kanske därför ana att jag hoppas på vinst för Island i år. Nu är den tanken kanske rätt konstig då Island inte tillhör favoriterna hos spelbolagen, men man kan ju alltid drömma. Jag tycker att Island gör helt rätt med sin helhet: man sjunger på ett vackert språk, har en vacker text, en lugn melodi och en bra sångare. Kan det bli bättre? Frågan är dock om de vinner eller försvinner? Jag hoppas i alla fall på final för Island och där en hög placering. Vinna får de gärna göra för mig. Betyg: 5/5.

Det här var mina tankar i min personliga “Inför ESC”-guide 2013 om det isländska ESC-bidraget 2013. Och så här ett antal år senare står jag fast vid mitt ord. Det ska jag förklara mer ingående strax. Men först vill jag säga att överlag tyckte jag då, 2013, att det var ett svagt år musikaliskt. Det fanns många bra bidrag som tävlade, men troligen hade “Euphoria” med Loreen fått en så pass stor framgång att ingen annan kunde mätas mot henne och verkade därför futtiga i jämförelse. Dessutom fanns det många bidrag i liknande genrer som mer eller mindre försökte härma konceptet på olika sätt, t.ex. med ljussättningen eller framträdandet. Men så fanns det så klart också ljusglimtar i mörkret och det tycker jag att det isländska bidraget “Ég á líf” med Eythor Ingi som sångare står för.

Anledningarna till detta är många men framförallt dessa:

  1. Det är en genuin ballad som framfördes på ett vackert språk (i det här fallet isländska) – man föll inte i fällan att behöva översätta till engelska, det funkar ändå.
  2. Det är en bra artist som utstrålar positivism.
  3. Jag har ingen aning om vad han sjunger om, men det spelar ingen roll – jag blir berörd.

 

Någonstans får jag lite grann känslan av att många av mina favoritbidrag, t.ex. denna låt, tävlade ett antal år för tidigt. Säg att Island hade skickat denna låt 2017 istället. Då hade den blivit en stark konkurrent till Portugals Salvador Sobral. En enkel sång som är icke-kommersiellt upplagd, en tydlig refräng och något man blir berörd av. Jag blev väldigt berörd av denna låt och hade den i toppen 2013 i stort sett hela tiden. Det ska för övrigt tillägga vara den enda låt jag gav betyget fem av fem till av alla 39 länder som tävlade (ett antal bidrag fick dock 4/5 av mig).

Med den anledningen utser jag det isländska ESC-bidraget “Ég á líf” med Eythor Ingi som den låt som jag tycker förtjänade en bättre slutplacering än vad den fick. För hör och häpna – den hamnade slutligen bara (!) på sjuttonde plats i den stora finalen. Hur den kunde komma så pass lågt vet jag inte, om man nu jämför med Portugal 2017 i ungefär samma stil. Det jag dessvärre tror kan ha fällt Island då var att de fick startnumret mellan Danmark och Azerbajdzjan – de länder som blev etta respektive tvåa efter jury- och tittaromröstningen. Tyvärr är det så att i många fall om man får starta precis efter storfavoriten så glöms man bort. Detta för att alla pratar om storfavoriten och glömmer bort den. Personligen trodde jag dock att det skulle gå bättre än vad det nu gick. Danmark hade ingen dålig låt, men Island är och var min favorit fortfarande. Kanske är det en anonym ballad men betydligt bättre än många andra finalister på den tiden.

 

Vad tycker du om “Ég á líf”? Borde den ha kommit högre i finalen eller hamnade den på rätt placering? Kommentera gärna!

 

Lite fakta

Island höll Söngvakeppnin som uttagning till ESC 2013, en uttagning man hållit i stort sett alla år man tävlat i Eurovisionen. Totalt blev det två semifinaler med totalt 12 tävlande bidrag (6 per semi). Alla bidrag framfördes på isländska, men först i superfinalen fick de två slutfinalisterna framföra bidragen på det språk man önskade vilja tävla på i Eurovision. Tittarna röstade vidare 3 bidrag per semi till finalen och sedan valde en jury ut ett wildcard. I finalen delades rösterna mellan tittarna och jury som röstade vidare två bidrag till en andra omgång. Väl i andra omgången avgjorde tittarna helt och hållet vem som skulle vinna.

I Eurovision 2013 lottades Island att tävla i den andra semifinalens första halva och fick tilldelat startnummer 8 av 17. Efter jury- och tittaromröstningen tog sig Island till final på en sjätteplats, och blev under en ny lottning tilldelade finalens andra halva. I finalen startade man som nummer 19. Man fick ihop 47 poäng som gav sjuttonde plats.

 

Läs gärna tidigare delar i denna serie:

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

  Tillbaka till toppen

ESC-Panelen

Hoppa till verktygsfältet