Efter ännu ett fiasko gör Schweiz om sin uttagning – igen

Av ESC-Panelen | Publicerad

Gruppen Timebelle representerade Schweiz i ESC 2017. Foto: Stoian Stdefan Danut/SRF.

För drygt ett år sedan valde Schweiz att göra om sin uttagning till Eurovision Song Contest för att lyckas bättre i tävlingen. Efter ännu ett misslyckande med en icke-kvalificering till final väljer nu nationella TV-bolaget SRG SSR att göra om sin uttagning ännu en gång. Till 2018 års tävling prioriteras schweiziska medborgare och i den nationella finalen bjuder man in internationella jurygrupper.

Nej, det har inte gått så fantastiskt bra för Schweiz i Eurovision Song Contest de senaste åren. I årets tävling (läs 2017) var man förvisso bara fem poäng från att gå till final (lite som Anna Bergendahl var för Sverige 2010), men 12:e plats i semifinal är inte ett okej resultat. Samtidigt är det är nu tre år sedan Schweiz var i ESC-final senast och hela 12 år sedan som de senast hade en topp 10-placering. Och innan dess var det år 1993 som Schweiz senast kom topp 10. Det ska även tilläggas att Schweiz har fyra sistaplatser i semifinaler (2004 – med noll poäng, 2010, 2015 och 2016). Så om vi sammanfattar har det inte gått bra för detta land i Eurovisionen.

 

Så nu väljer SRG SSR att vända blad…

och satsar på en något annorlunda form av uttagning. Bland annat vill man denna gång prioritera låtskrivare och artister från Schweiz bland de som slutligen väljs ut att tävla. Detta hindrar inte medborgare från andra länder att skicka in bidrag, men när det kommer till sluturvalet är det prio om man är från/bor i Schweiz eller inte. En annan stor nyhet är att det denna gång är okej att skicka in s.k. demolåtar till tävlingen och detta för att artistvalet inte längre behöver hänga samman med låten. Dock ska demosångare vara beredda på att ställa upp (om SRG SSR vill det), men det är alltså inte självskrivet.

Men till en början blir det som ifjol en gemensam antagning för alla nationella TV-bolagen i Schweiz, vilken pågår mellan den 1:a och 22:a september 2017. Därefter kommer en ca 20-mannajury bestående av musikproffs, medieprofiler, Eurovisionfans och musikälskare i Schweiz att granska alla låtarna och sedan välja ut “ett antal” till en nationell final. SRG SSR har efter juryns val rätt att lägga till wildcards i finalen, men det är inte obligatoriskt.

Regelverket för hela uttagningen går att ladda ned här (finns på tyska, franska, italienska, rätoromanska och engelska).

 

Final i Zürich i februari

Den 4:e februari 2018 kommer Schweiz’ nationella final att äga rum. Finalen hålls i Zürich (arena oklar). Enligt regelverket kommer SRG SSR att släppa tävlingsbidragen fria inför finalen, men vilket datum detta kommer att ske är ännu oklart. Finalen kommer att avgöras av tittarna och av internationella jurygrupper. Om det skulle uppstå en s.k. tie-situation (två bidrag får lika många totalpoäng) så är det tittarnas favorit som vinner.

Det kan även vara viktigt att tala om att SRG SSR har all bestämmanderätt i produktionen av uttagningen och även i detta utformningen av tävlingsbidragen. Vinnarbidraget kan komma att revideras/göras om efter finalen liksom hur bidraget framförs på plats i Portugal våren 2018.

 

Mer info om Schweiz uttagning finns på vår antagningssida som du hittar här.

Kommentera gärna vad du tycker om förändringarna Schweiz gör.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

  Tillbaka till toppen

ESC-Panelen