Antagningen till Melodifestivalen 2018 öppnar 1 september 2017 – nu är reglerna presenterade

Av ESC-Panelen | Publicerad

Robin Bengtsson blev femma i ESC 2017. Nu kan du bli Sveriges nästa ESC-representant! Foto: Andres Putting/EBU.

SVT har nu presenterat sin inbjudan för låtskrivare och artister till Melodifestivalen 2018. Med start den 1 september 2017 kommer det finnas möjlighet att ladda upp bidrag till nästa års tävling.

För 17:e året i rad kommer det att vara fler program än bara en final. Exakta andelen deltävlingar är dock inte utskrivet, men eftersom SVT har för avsikt att 28 bidrag ska tävla så är det högst troligt att det blir fortsatt fyra deltävlingar. Men det är något som vi får bekräftat när turnéstäderna meddelas senare i sommar eller i höst. I övrigt ser det inte ut att bli några större förändringar i nuläget gällande tävlingsformen.

Det är alltså 28 bidrag som ska tävla och dessa bidrag kommer att tas ut på samma sätt som ifjol. Det vill säga, från en nationell antagning kommer en urvalsjury få välja ut 14 bidrag och därefter väljer SVT själva ut 14 bidrag. Bidrag som SVT själva väljer ut kan komma från urvalsjuryns refuseringar samt från specialinbjudningar.

 

Två antagningar

Vid den nationella antagningen kommer det även denna gång finnas två antagningar öppna: en för låtskrivare som har givit ut musik sedan tidigare (Ordinarie tävling) och en för låtskrivare som aldrig givit ut musik förut (Allmänhetens tävling). Oavsett vilken antagning du skickar till måste du/ni som skickar bidrag godkänna följande:

 

– För Ordinarie tävling: Minst en av upphovspersonerna i ett team ska ha givit/ger ut musik kommersiellt t.ex. genom skivbolag eller musikförlag, eller kommer att göra det före 1 oktober 2017.

– För allmänhetens tävling: Upphovspersonerna ska aldrig tidigare ha givit ut musik kommersiellt genom t.ex. skivbolag eller musikförlag och kommer ej heller ha gjort detta före 1 oktober 2017.

 

Antagningarna för Ordinarie tävling och Allmänhetens tävling öppnas fredagen den 1 september och stänger måndagen den 18 september. Endast uppladdning via svt.se/melodifestivalen godkänns.

 

Joker från P4 Nästa (fd. Svensktoppen nästa) erbjuds en plats

Sedan år 2013 har SVT givit en plats i tävlingen åt en artist som valts ut från Sveriges Radios musiktävling Svensktoppen nästa (numera P4 Nästa). Det har tidigare ryktats om att denna regel skulle slopas, men så blir det inte. SVT har nämligen även denna gång reserverat en plats för detta. Dock är det endast en av artisterna som väljs ut till P4 Nästas riksfinal som blir erbjuden en plats. Vilket bidrag den artisten/gruppen tar med sig till Melodifestivalen 2018 avgörs i höst.

Således blir alltså den första artisten till Melodifestivalen 2018 klar nu i augusti eller september.

 

Delar ur regelverket

SVT har släppt regelverket för tävlingen som du hittar här. Dock några saker att tänka på:

– Personer som är senast den 1 september 2017 är folkbokförda i Sverige har rätt att skicka in tävlingsbidrag till Melodifestivalen 2018. Undantag gäller anställda vid Sveriges Television. Utländska låtskrivare är välkomna så länge de samarbetar med minst en svensk medborgare. SVT har som målsättning att minst halva startfältet ska bestå av bidrag enbart skrivna av kvinnor eller av både kvinnor och män (så att det inte bara är män som får med tävlingsbidrag).

– Språkvalet är valfritt, men cirka 10 av tävlingens 28 bidrag kommer att ges plats för bidrag som framförs på svenska. Siffran är inte statisk utan kan justeras både uppåt och nedåt. Det går bra att skicka in samma låt med olika språkversioner.

– Bidragen som skickas in och som väljs ut ska vara nyskrivna originalverk som aldrig tidigare offentliggjorts. Låtarna får först framföras offentligt i deltävling, eller när SVT meddelar annat.

– Ett tävlingsbidrag måste vara minst 2 minuter långt men max 3 minuter. I demostadiet kan låtarna vara längre eller kortare, men om låten blir uttagen måste den kunna arrangeras om till tävlingen. Det är inte tillåtet med bara instrumentala låtar – sång måste förekomma i någon form.

– SVT har förturen att välja artist till respektive bidrag, men detta görs i första hand i samråd med upphovspersonerna till bidraget. Dock ska demoartisten vara beredd att ställa upp som artist i tävlingen, men denne har heller ingen förtur att få tävla om SVT säger nej.

– Som artist måste man vara minst 16 år gammal före maj 2018 för att få delta.

– På scenen får maximalt 8 personer befinna sig (räknat per framträdande). Förinspelad körsång är tillåten, dock tillåts inte huvudsångaren/na att sjunga in körsång på det sättet. Dessa måste sjunga live.

– Om ditt tävlingsbidrag vinner Melodifestivalen 2018 måste det kunna, om så krävs, arrangeras om så att det passar att framföras i Eurovision Song Contest 2018. Om det innehåller fler än 6 personer på scenen och har förinspelad körsång måste en alternativ version finnas som kan användas.

– SVT har rätt att diskvalificera artister, bidrag och upphovspersoner som bryter mot regelverket. SVT har även rätt att ändra i sitt regelverk.

 


1 kommentar

  1. Alee skriver:

    Jag ska skicka in ett bidrag jag är låtskrivare och är 10 år


Kommentera

 
 

 

Fyll i koden i rutan nedanför för att kunna skicka iväg din kommentar:

 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen