Allsång, Sommarkryss, Diggiloo & P4 Nästa – är några av sommarens musikaliska events

Av ESC-Panelen | Publicerad

Dags för sommarlov!

ESC-äventyret för 2017 är avslutat och framför kommer nu sommarlov med förhoppningsvis varma dagar och trevliga upplevelser. I ledigheten finns det mycket du kan hitta på, t.ex. uppleva olika musikaliska events. I denna artikel tipsar vi om några sådana events som äger rum nu under juni, juli och augusti.

Just nu är det många som förbereder sig inför ett långt och härligt sommarlov och med sommaren här kommer också semestertider. Varför inte passa på att njuta av din ledighet på olika musiktillställningar i sommar?

Här kommer några av sommarens tips från oss.

PS: Kommentera gärna vilket/vilka evenemang du vill kolla på och/eller besöka live i sommar.

 

Sommarkrysset

Programledaren Gry Forsell. Foto hämtat från grönalund.com/sommarkrysset.

I år är det 12:e året i rad som TV-programmet Sommarkrysset sänds från nöjesfältet Gröna Lund i Stockholm. Programmet går ut på att artister uppträder samtidigt som tv-tittarna får olika korsordsfrågor att lösa, vilket leder till ett ledord. Vet man svaret på ledordet och ringer in kan man också vinna en summa pengar. Korsorden går att ladda ned via tv4.se eller genom appen Sommarkrysset, eller så gör du din egen korsordsplan. Varje korsord består av fem gånger fem rutor.

Som vanligt är det TV4 som sänder programmet som går av stapeln på lördagskvällar kl. 20:00-21:30. Gry Forssell är programledare. Totalt produceras åtta program i år, varav det första hade premiär i den 10:e juni. Resterande program sänds den 17:e och 24:e juni, 8:e, 15:e, 22:a och 29:e juli samt 19:e augusti.

Viktig info: Om du vill se programmet live på Gröna Lund måste du betala entréavgift. Mellan kl. 18:00-20:30 kostar det 220 kronor att gå in. Övrig tid kostar det 110 kronor. Om du skaffar Gröna Kortet som kostar 240 kronor får du gratis entré till alla konserter på Gröna Lund hela säsongen.

 

Med reservation för framtida ändringar och tillägg är detta årets uppställning i Sommarkrysset (överkryssat event ägde rum före denna publicering):

 • 10 juni: Magnus Uggla, Charlotte Perrelli, Nano, KSMB och Kamferdrops.
 • 17 juni: Marcus & Martinus, Rhys och Owe Thörnqvist.
 • 24 juni: Tommy Nilsson, Tone Norum, Margaret, The music of Motown, Tjuvjakt och Anton.
 • 8 juli: Rita Ora, Mariette, Martin Stenmarck, Thomas Stenström och The Rasmus.
 • 15 juli: Anton Hagman, Linda Pira och Jens Lekman, med flera.
 • 22 juli: Finess & Miss Li, Jon Henrik & Anina, Elisa Lindström, Lilla Namo och Dolly Style.
 • 29 juli: Peg Parnevik och Stiftelsen, med flera.
 • 19 augusti: Anastacia, Mando Diao, Nano och Courtney Marie Andrews.

 

Allsång på Skansen

Några av gästartisterna i årets Allsång på Skansen. Foto: Christine Olsson/TT.

För andra sommaren i rad är det sångerskan Sanna Nielsen som är programledare för SVT:s stora flaggskepp Allsång på Skansen. Det populära programmet har många intressanta namn med som t.ex. Robin Bengtsson, Per Gessle, Svante Turesson, Wiktoria, Panetoz, Icona pop och Malena Ernman & Helen Sjöholm. Som vanligt är det tisdagskvällar i SVT1 mellan kl. 20:00-21:00 som gäller, i år sänds programmen mellan den 27:e juni och 15:e augusti. Till skillnad mot Lotta på Liseberg (se nedan) görs inget uppehåll 32.

Viktig info: Vill du vara på plats och se live måste du köpa du entrébiljett till Skansen. Därefter är det bara att traska upp till Sollidenscenen och inta platser. Det är alltså först till kvarn som gäller. Du kan bara ta upp en plats åt dig själv och paxa en plats åt en kompis.

 

Med reservation för framtida ändringar och tillägg är detta årets uppställning av Allsång på Skansen:

 • 27 juni: Robin Bengtsson, Sabin Ddumba, Shima Niavarani, Tomas Ledin
 • 4 juli: Miriam Bryant, Per Gessle, Tina Ahlin & Orsa spelmän, Stor & Jireel
 • 11 juli: Emmi Christensson, Linnéa Henriksson, Mando Diao
 • 18 juli: Miss Li, The Boppers, Panetoz och Wiktoria
 • 25 juli: Darin, Svante Turesson & Nisse Landgren, Tove Styrke, Andreas Ohlsson (Sannex), Annda Sköld (Wizex), Henrik Sethsson (Casanovas) och Sandra Estberg (Martinez)
 • 1 augusti: FO&O, Icona pop och Lisa Nilsson*
 • 8 augusti: Jack Vreeswijk, Janice, Lisa Ekdahl & Adam Pålsson, Plura och The Sounds
 • 15 augusti: Danny Saucedo, Malena Ernman & Helen Sjöholm och Jill Johnson

 

Vi ska tillägga att efter att den ordinarie sändningen den 1:a augusti är avslutad tar sångerskan Lisa Nilsson vid under programmet Allsångsscenen är din. Det är sjätte gången som SVT upplåter en sådan timme till en given artist. Tidigare gånger har det varit Orup, Alcazar, Laleh, Håkan Hellström och Tomas Ledin som fått den äran.

 

Lotta på Liseberg

lotta_engberg

Foto: TV4.

För nionde året i rad sänder TV4 Lotta på Liseberg med Lotta Engberg (bilden ovan) som programledare. Som vanligt sänds programmet på måndagskvällar i TV4 kl. 20:00 till 21:30 från Stora scenen på Liseberg i Göteborg. Även denna gång blir det åtta program, med skillnaden att premiären är framflyttad en vecka. Detta för att programmet som skulle ha sänts den 7:e augusti är inställt p.g.a. annat evenemang. Programmen sänds således mellan den 19:e juni och 14:e augusti.

Flera Melodifestivalartister som t.ex. Robin Bengtsson, Robin Stjernberg, Shirley Clamp och Jon Henrik Fjällgren feat. Aninia med flera är nu inbokade att dyka upp. Dessutom är även årets bulgariska ESC-representant Kristian Kostov inbjuden att uppträda i programmet som sänds den 10:e juli. Se hela listan nedan vilka artister som ska medverka.

Viktig info: Vill du vara på plats och se programmen live så går det bra. En rekommendation är att köpa sittplatsbiljett, men det finns också gott om ståplatser. Varje sändning har ca 2000 sittplatser och varje plats kostar 35 kronor (du enskilt som mest boka 4 platser per föreställning). Utöver det behöver du betala entré till Liseberg för att komma in – undantaget om du har Lisebergskort, Stora eller Lilla Guldpasset. Barn under 110 cm går in gratis.

Du köper biljetter via Lisebergs hemsida eller per telefon 031-400 100.

 

Med reservation för framtida ändringar och tillägg är detta årets uppställning hos Lotta på Liseberg:

 • 19 juni: Peg Parnevik, Christer Sjögren, Liam “LIAMOO” Cacatian Thomassen, Magnus Johansson och Jon Henrik Fjällgren feat. Aninia.
 • 26 juni: Arvingarna, Rhys, Samir & Viktor.
 • 3 juli: Benjamin Ingrosso, Måns Zelmerlöw, E-Type och Elisabeth Andreassen.
 • 10 juli: Robin Stjernberg, Rikard Wolff, Elisa Lindström, LaGaylia Frazier och Kristian Kostov.
 • 17 juli: Robin Bengtsson, Shirley Clamp, Tommy Nilsson och Shirin.
 • 24 juli: Lill-Babs, Siw Malmkvist & Ann-Louise Hanson, Mariette, Sigvart Dagsland, Per Andersson & Linus Wahlgren.
 • 31 juli: Dolly Style, Martin Stenmarck, The Phantom Of The Opera/GöteborgsOperan och Linnea Henriksson.
 • 14 augusti: Bo Kaspers Orkester, Wiktoria, Janice och Tomas Ledin.

 

P4 Nästa (f.d. Svensktoppen nästa)

Svensktoppen nästa har i år bytt namn till P4 Nästa men upplägget är fortfarande detsamma som senast. Tävlingen är alltså ett sätt för artister att nå ut med sin musik på nya plattformar. Nu under sommaren pågår de lokala uttagningarna runt om i de 25 P4-distrikten och dessa blir klara i slutet av juli. Därefter utser en SR-jury 8 vinnare som får tävla i en riksfinal. I skrivande stund är det inte känt vilken stad som får ta emot riksfinalen och ej heller vilket datum denna äger rum. Och det är inte känt om någon av finalisterna i riksfinalen blir erbjuden en plats i Melodifestivalen 2018.

Trots det så är det alltid skoj att vara på plats och se uttagningarna och dessutom att få chansen att rösta fram bidrag till lokala vinnare.

 

Här är datumen för de uttagningar som återstår i sommar – överkryssade datum har redan ägt rum (med reservation för ev. förändringar):

 • 13 juni: P4 Dalarna (Säterdalens Folkpark i Säter kl 18.00)
 • 14 juni: P4 Göteborg (Trädgår´n i Göteborg kl 17.00-18.00)
 • 15 juni: P4 Västernorrland (Mittlandia i Ånge kl 17.30)
 • 16 juni: P4 Stockholm (Radiohuset i Stockholm Studio 4 kl 15.00)
 • 20 juni: P4 Halland (Stålboms i Falkenberg kl 17.00-18.00)
 • 28 juni: P4 Kronoberg (Scensommar i Linneparken i Växjö kl 19.00)
 • 30 juni: P4 Västerbotten (Umeå Live Skeppsbron/Kajen i Umeå kl 19.00-20.00)
 • 6 juli: P4 Sjuhärad (Sommartorsdagarna på Stora Torget i Borås kl 20.00)
 • 21 juli: P4 Blekinge (Östersjöfestivalen i Karlshamn kl 15.50)
 • 27 juli: P4 Kalmar (Larmtorget i Kalmar kl 19.00)

 

Innan denna artikels publicering var 15 av de 25 P4-distriktens finaler redan avklarade. Det handlar om dessa distrikt: Dalarna, Gotland, Jämtland, Jönköping, Kristianstad, Malmöhus, Norrbotten, Skaraborg, Sörmland, Uppland, Värmland, Väst, Västmanland, Örebro och Östergötland.

 

Diggiloo 2017

Artisterna i Diggillo 2017. Foto hämtat från diggiloo.com.

En av sommarens stora händelse är Diggillo-turnén med Lasse Holm i spetsen och en rad härliga folkkära artister som bjuder på musik hela sommaren. Det blir både gamla och nya hits, tolkningar och samarbeten, humor och glädje för alla. Diggiloo startade år 2003 och det blir således 14:e gången gillt som denna turné sker. Flera av årets och tidigare års MF-artister är med i årets produktion. Följ gärna turnén bakom kulisserna.

Årets turné startar i Vänersborg den 12:e juli och därefter åker Diggiloo landet runt innan man avslutar allting i Kungsbacka den 26:e augusti. Biljetter går att boka här.

 

Artistuppställningen 2017:

 • – Tommy Nilsson
 • – David Lindgren
 • – Wiktoria
 • – Charlotte Perrelli
 • – Jessica Andersson
 • – Bruno Mitsogiannis
 • – Robin Bengtsson
 • – Andreas Johnson
 • – Özz Nûjen

Dessa kör tillsammans med stor orkester, dansare och kör.

 

Allsång på Grensen

allsanggrensen

Bild från tidigare års inspelning från Allsång på grensen. Foto hämtat från allsangpagrensen.no.

I Halden, Norge spelas som vanligt Allsång på grensen in som både har norska och internationella artister med i programmen. I år spelas det in sju avsnitt som sänds i TV2 Norge. Tidigare år har programmen även sänts i TV4:as systerkanal Sjuan men det är ännu oklart om så blir fallet även denna gång.

Programledare för sändningarna är Katrine Moholt och inspelningarna sker på Fredriksten Festning i Halden, Norge. Biljetter går att köpa via denna länk.

 

Med reservation för framtida ändringar och tillägg är detta uppställningen i årets Allsång på grensen:

 • 28 juni: Sissel Kyrkjebø, CC Cowboys, Sandra Lyng & Morgan Sulele, Petter Katastrofe, Great Garlic Girls, Bettan
 • 5 juli: Isac Elliot, Henning Kvitnes, Eva Weel Skram, Baccara, Jørn Hoel
 • 12 juli: Freddy Kalas, Vilde, Anna
 • 19 juli: Odd Nordstoga, Modern Talking, Lisa Ekdahl, Skei, PT
 • 26 juli: Lothepus, D.D.E., Cir.Cuz, Angelina Jordan
 • 2 augusti: Tor Endresen, The Main Level, Les Miserables, Ace of Base, Vidar Villa
 • 9 augusti: Johnny Logan, Finn Kalvik, Anita Skorgan

 

Kommentera gärna vilket/vilka evenemang du vill kolla på och/eller besöka live i sommar.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen