Vårnytt 2017: vecka 20

Av ESC-Panelen | Publicerad

Eurovision Song Contest 2017 är nu avgjord med Portugal som segrare. Så här dagar efter finalens avgörande kommer lite nyheter om vad som hänt i ESC-världen sedan dess.

 

Splittrat resultat för semifinalerna 2017

Direkt efter att finalen av ESC 2017 i Kiev var avgjord släppte EBU de hemliga röstningssiffrorna för bägge semifinalerna och för finalen. Därmed kunde vem som helst börja analysera hur Europa och Australien egentligen röstade i årets tävling. Här nedan kommer en snabb genomgång av hur tittarna respektive jurygrupperna röstade fram finalbidragen. En längre analys presenteras under tisdagen (16 maj) då Adrian går igenom röstningsmönstret och mycket annat skoj.

Kom ihåg att rösterna från jurygrupperna och tittarna adderades istället för att kombineras.

 

Förklaringar för semifinalerna

 • – Länder i fetstil tog sig till final från semifinalen.
 • – Länder i blå kursiv stil var länder som jurygrupperna ville ha till final.
 • – Länder i röd kursiv stil var länder som tittarna ville ha till final.
 • – Länder markerade med en asterix (*) tog sig vidare endast tack varje juryernas eller tittarnas röster.

 

Semifinal 1

Splittrat resultat mellan tittarna och jurygrupperna i första semifinalen.

 


Juryröster


 1. Portugal – 173p
 2. Australien* – 139p
 3. Sverige – 124p
 4. Moldavien – 111p
 5. Armenien – 87p
 6. Azerbajdzjan – 87p
 7. Tjeckien – 81p
 8. Georgien – 62p
 9. Cypern – 61p
 10. Grekland – 61p

 11. Polen – 50p

 12. Finland – 41p
 13. Belgien – 40p
 14. Albanien – 38p
 15. Island – 29p
 16. Montenegro – 17p
 17. Slovenien – 16p
 18. Lettland – 1p

Tittarröster


 1. Portugal – 197p
 2. Moldavien – 180p
 3. Belgien* – 125p
 4. Cypern – 103p
 5. Sverige – 103p
 6. Polen* – 69p
 7. Armenien – 65p
 8. Azerbajdzjan – 63p
 9. Grekland – 54p
 10. Finland – 51p

 11. Montenegro – 39p

 12. Albanien – 38p
 13. Georgien – 37p
 14. Island – 31p
 15. Australien – 21p
 16. Lettland – 20p
 17. Slovenien – 20p
 18. Tjeckien – 2p

 

Överlag var jury- och tittargrupperna överens om 7 av 10 finalister, även om placeringarna mellan dessa varierade en hel del. Denna semifinal hade dock en given vinnare: Portugal, som vann både juryernas och tittarnas omröstning. Därefter skilde det sig en hel del. Juryerna satte till exempel Australien tvåa, medan tittarna satte dem först på femtonde plats. Inte heller Tjeckien var någon tittarfavorit, medan juryerna hade de som sjua. Juryerna å sin sida ratade Belgien kraftigt – jämför trettonde och tredje plats. Däremot hamnade tittarnas andra två favoriter Polen och Finland strax utanför juryns topp 10, varför troligen Polen tog sig till final.

Notera gärna att såväl tittarnas som juryernas bottennapp bara fick enstaka poäng.

Sverige hamnade trea hos juryerna och delad fyra hos tittarna, så Robin Bengtsson var en av de starkare kandidaterna att gå till final från denna semifinal.

 

Semifinal 2

Splittrat resultat mellan tittarna och jurygrupperna i andra semifinalen.

 


Juryröster


 1. Bulgarien – 199p
 2. Nederländerna – 149p
 3. Norge – 137p
 4. Österrike* – 115p
 5. Danmark* – 96p
 6. Israel – 75p
 7. Ungern – 66p
 8. Malta – 55p
 9. Vitryssland – 55p
 10. Serbien – 53p

 11. Schweiz – 48p

 12. Irland – 45p
 13. Kroatien – 37p
 14. Makedonien – 29p
 15. Rumänien – 26p
 16. Litauen – 17p
 17. Estland – 16p
 18. San Marino – 0p

Tittarröster


 1. Bulgarien – 204p
 2. Ungern – 165p
 3. Rumänien* – 148p
 4. Israel – 132p
 5. Kroatien* – 104p
 6. Estland – 69p
 7. Vitryssland – 55p
 8. Norge – 52p
 9. Nederländerna – 51p
 10. Schweiz – 49p

 11. Serbien – 45p

 12. Irland – 41p
 13. Makedonien – 40p
 14. Österrike – 32p
 15. Litauen – 25p
 16. Danmark – 5p
 17. San Marino – 1p
 18. Malta – 0p

 

I den andra semifinalen var jurygrupperna och tittarna betydligt mer oense än i den första, framförallt var det jämnare i poängutdelningen. Detta eftersom det i bägges totaltabeller bara skilde ett fåtal poäng mellan att gå vidare eller åka ut enligt respektive röstningsgrupp. Intressant att notera är att såväl juryerna som tittarna nollade varsitt bidrag: San Marino (juryerna) och Malta (tittarna).

Men som i den första semifinalen var de åtminstone överens om vinnaren: Bulgarien och till skillnad från Portugal i första semin vann Bulgarien väldigt stort hos bägge parter. Bulgarien fick också högre totalpoäng i semifinalen jämfört med Portugal (jämför till exempel Danny och Loreen i Melodifestivalen 2012). Bägge parter var överens om 6 länder, medan fyra platser blev fyllda till slutet. Juryerna ville ha med Danmark, Malta, Serbien och Österrike medan tittarna önskade Estland, Kroatien, Rumänien och Schweiz. I totalen fick juryerna med Danmark och Österrike medan tittarna fick med Kroatien och Rumänien. Notera gärna hur lite poäng jurygrupperna gav t.ex. Estland och Rumänien kontra hur lite poäng tittarna gav till Danmark och Österrike.

När det gäller Serbien och Schweiz så hamnade dessa på tionde och elfte plats i bägges omröstningar. Och bägge två var i totalen endast fyra respektive fem poäng från att faktiskt slå ut Danmark och ta finalplats. Hade t.ex. Danmark inte fått den fempoängaren som de fick av tittarna så hade minst Serbien tagit deras plats istället.

 

Vi blickar framåt ett steg

Fortfarande inga datum i sikte

I vanliga fall brukar EBU gå ut med preliminära sändningsdatum för nästkommande Eurovision Song Contest redan i förberedelserna för den tävling som pågår för närvarande, i det här fallet för år 2017. Men så har det inte blivit i år. EBU är hemlighetsfulla och har än så länge inte sagt något mer om det. Troligen behålls formatet med två semifinaler och en final med största sannolikhet men vilka datum dessa sändningar kommer att ske vet vi alltså inte.

Hemsidan Eurovisionworld.com har gjort en lista på de datum som finns tillgängliga i maj 2018 och de listar 8:e, 10:e och 12:e maj som de mest troliga. Anledningen till att dessa datum passar in bäst är för att det är Champions League-matcher och Europa League-matcher veckan före (den 1:a-3:e maj), en tysk fotbollscup den 19:e maj och Champions League-final den 26:e maj. Eftersom EBU ibland inte vill att ESC ska krocka med större evenemang som t.ex. fotboll finns alltså bara just nu en tid ledig.

Viktigt – datumen är alltså INTE satta bara för att den 8:e, 10:e och 12:e maj 2018 har pekats ut på spekulation som de mest troliga.

 

Var i Portugal ska tävlingen hållas?

Vid denna tidpunkt är det heller inte avgjort var i Portugal som tävlingen är tänkt att äga rum i. Precis som i många andra värdländer har Portugal många städer att välja på och man har t.ex. en del större fotbollsarenor att välja bland. Hur utbudet annars ser ut är oklart. EBU brukar dock ställa krav på värdlandet att välja ut en värdstad som ligger vid en internationell storflygplats (för att så många delegationer som möjligt ska kunna flyga in enkelt) och att det måste vara en stad som kan ta hand om delegationer, pressfolk, fans med mera. Det kan således inte bli vilken stad som helst som får arrangera 2018.

Vi återkommer till denna fråga så snart vi fått fler svar.

 

Länder som preliminärt vill delta i ESC 2018

11 länder hittills – blir troligen fler med tiden

Nu påbörjas också den stora spekulationstiden för ESC 2018, nämligen vilka länder som har för avsikt att delta i nästa års tävling. Hittills listas 11 länder preliminärt, och i denna ingår värdlandet självt. De länder som det talas om idag är:

 • – Belgien
 • – Bulgarien
 • – Cypern
 • – Estland
 • – Finland
 • – Grekland
 • – Litauen
 • – Norge
 • – Portugal (värdland)
 • – Spanien
 • – Sverige

 

Listorna nämner även Ryssland, men då det är oklart hur det blir med Ryssland efter deras avhopp (vad de eventuellt får för straff av EBU för sitt sena avhopp) så är det svårt att säga om Ryssland ens får eller vill komma till start nästa år.

 

israel_bigVad händer med Israel 2018?

Under poängutdelningen av finalen i lördags meddelade Israels poängpresentatör att det israeliska TV-bolaget IBA nu går i graven. Detta för att landet ska sjösätta ett nytt TV-bolag i en helt ny form. Eftersom att det är IBA som har tillstånd av EBU att sända Eurovision Song Contest för Israel och har gjort det i alla år sedan tidigt i tävlingens historia så kommer Israel nu att förlora det tillståndet. Om det nya TV-bolaget inte hinner få ett nytt tillstånd kommer Israel med största sannolikhet inte få delta i ESC 2018.

Enligt uppgifter ska det nya TV-bolaget IPBC komma igång redan nu denna vecka, men i början blir det i en mindre omfattning. Därför kommer bolaget behöva söka om sitt tillstånd igen till EBU.

Jämför gärna denna situation som drabbade Grekland när deras regering för några år sedan beslöt att lägga ned sitt TV-bolag ERT för att göra om det till en ny form. Idag är ERT tillbaka igen i Grekland. Hur det går för Israel kommer vi såklart att återkomma till framöver.

 

Nationella uttagningar 2018

Några av de länder som nämndes ovan har redan beslutat om nationella uttagningar.

 

estonia_bigEstland: Eesti Laul 2018

Ifjol var Estlands nationella TV-bolag ERR tidigt ute med att meddela att man skulle fortsätta med sin uttagning Eesti Laul även till i år. För detta meddelade man redan innan ESC 2016 ens var avgjord. I år går man i samma spår och har nu släppt biljetter till finalen av Eesti Laul 2018, som precis som årets upplaga kommer att gå av stapeln i Saku Suurhall i Tallinn. Datumet är satt till den 3:e mars 2018.

Nästa år är det tionde året gillt som ERR använder sig av Eesti Laul som uttagningsmetod, en programserie som på hemmaplan och även utomlands är mycket populär. Om det blir några uppdateringar i regelverk eller upplägg framgår ej, mer än att biljettköpen för finalen har startat. Här går det att köpa biljetter om du är sugen på att se Estlands nationella final anno 2018 live.

 

norway_bigNorge: Norsk Melodi Grand Prix 2018

Norge har under våren haft igång sin antagning till Norsk Melodi Grand Prix 2018 och således går det bra att skicka in bidrag redan nu. De vanliga EBU-reglerna om låtlängd (3 minuter), maxantal på scen, artistens ålder (som lägst 16 år senast maj 2018) etc. måste vara uppfyllda. Annars får vem som helst skicka in bidrag, även om NRK helst vill att norska låtskrivare och kompositörer skickar in låtar. I övrigt ska alla låtar ses som demobidrag vid antagningen och att det är först när urvalsjuryn gör sitt val som de riktiga versionerna kommer fram.

Vill du skicka in bidrag till Norges uttagning så måste du godkänna att NRK får rättigheterna att använda ditt bidrag i tävlingen. Det kommer inte utgå någon ekonomisk ersättning, däremot behåller upphovspersonerna bidragets rättigheter. Därför kräver NRK att man även måste skriva under att om ens tävlingsbidrag vinner NMGP 2018 så ska den låten få tävla i ESC 2018.

Deadline att skicka in bidrag till Norge är satt till den 10:e september. Bidrag kan skickas in via denna länk.

 

finland_bigFinland: UMK 2018

Finska YLE meddelade redan i januari i år att det blir en fortsättning för UMK nästa år. Redan då kunde man börja skicka in bidrag till 2018. Den antagningen är för tillfället stängd, och den öppnar först till hösten. Men vill du skicka in bidrag dit så kan du förbereda dig redan nu genom att ta del av regelverket.

 

sweden_bigSverige: Melodifestivalen 2018

Det är med högsta sannolikhet att SVT i Sverige väljer att fortsätta med Melodifestivalen även till 2018. Indirekt har inga regler ännu presenterats, men det lär nog komma senast kring midsommar (vilket det brukar göra). Om det blir några förändringar i regelverket, bland tävlingsbidragen eller annat får vi all anledning att återkomma till.

 

Övrigt

portugal_bigSalvador Sobral välkomnades som en hjälte på hemmaplan

När ESC-vinnaren Salvador Sobral landade på portugisisk mark under söndagen (14 maj) välkomnades han som en hjälte i huvudstaden Lissabon. På stadens flygplats var över 2000 fans samlade som ville hälsa honom välkommen hem. På bilder syns hur han omgärdas av ett stort antal säkerhetsvakter som skydd. I samband med hemkomsten höll han också ett tal för folket på flygplatsen.

 

Ukrainska skojaren burades in

Under finalen av ESC 2017 sprang det upp ett som från början såg ut som ett galen fans på scenen och visade rumpan under Jamalas mellanakt. Senare har det framkommit att det var en ukrainsk motsvarighet till Jimmy Jump (han som bland annat störde Spaniens bidrag i ESC 2010). Enligt uppgifter har den här skojaren fått sitta inlåst i 72 timmar, vad som har hänt därefter är oklart.

 

 


Kommentera

 
 

 

Fyll i koden i rutan nedanför för att kunna skicka iväg din kommentar:

 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen