Jurygruppernas röster i finalen av ESC 2017

Av ESC-Panelen | Publicerad

Bild från jurygenrepet under fredagskvällen 12 maj. Foto hämtat från Eurovision.tv.

Under fredagskvällen den 12 maj satt 42 jurygrupper runt om i Europa och Australien och röstade på de 26 bidragen som gör upp om segern i Eurovision Song Contest 2017. Hur de röstar avslöjas dock först under direktsändningen.

Röstningen för finalen är samma som i semifinalerna, med den skillnad att poängen blir nu synlig i programmets slutskede. Och att det nu ska koras endast 1 (en) segrare istället för tio. Detta sker med både jurygruppernas och tittarnas hjälp som vardera har lika mycket makt att avgöra vem som kommer att ta hem segern i år och därmed (förhoppningsvis) blir värdnation för ESC 2018.

Lite längre ned i artikeln förklarar vi mer om själva röstningen. För att komma dit direkt, klicka här.

 

Startfältet

Innan dess kommer vi att gå igenom vilka de 26 finalisterna är och dessutom ge er förhandstips på placering – utifrån vad oddsen säger. Notera att vår mätning är gjord på Eurovisionworld.com kvällen den 12 maj 2017. Fram till direktsändningen kan placeringar förändra sig. Mätningen är en kombination av vad olika bettingbolag anser om utgången av årets final.

 


  1. israel_bigIsrael: Imri Ziv – “I Feel Alive”

   Oddsens placering: 18.
   Landet vann senast: år 1998 (19 år sedan)


  2. poland_bigPolen: Kasia Moś – “Flashlight”

   Oddsens placering: 22.
   Landet vann senast: har aldrig vunnit (har en andraplats i final som bästa placering).


  3. belarus_bigVitryssland: Navi Band – “Story Of My Life (Historyja majho zyccia)”

   Oddsens placering: 20.
   Landet vann senast: har aldrig vunnit (har en sjätteplats i final som bästa placering).


  4. austria_bigÖsterrike: Nathan Trent – “Running On Air”

   Oddsens placering: 19.
   Landet vann senast: år 2014 (tre år sedan)


  5. Armenien: Artsvik – “Fly with me”

   Oddsens placering: 9.
   Landet vann senast: har aldrig vunnit (har två fjärdeplatser i final som bästa placering).


  6. netherlands_bigNederländerna: O’G3NE – “Lights And Shadows”

   Oddsens placering: 12.
   Landet vann senast: år 1975 (42 år sedan).


  7. moldova_bigMoldavien: SunStroke Project – “Hey Mamma!”

   Oddsens placering: 11.
   Landet vann senast: har aldrig vunnit (har en sjätteplats i final som bästa placering).


  8. hungary_bigUngern: Joci Pápai – “Origo”

   Oddsens placering: 15.
   Landet vann senast: har aldrig vunnit (har en fjärdeplats i final som bästa placering).


  9. italy_smallItalien: Francesco Gabbani – “Occidentali’s Karma”

   Oddsens placering: 2.
   Landet vann senast: år 1990 (27 år sedan).


  10. denmark_bigDanmark: Anja Nissen – “Where I Am”

   Oddsens placering: 13.
   Landet vann senast: år 2013 (fyra år sedan).


  11. portugal_bigPortugal: Salvador Sobral – “Amar Pelos Dois”

   Oddsens placering: 1.
   Landet vann senast: har aldrig vunnit (har en sjätteplats i final som bästa placering).


  12. azerbaijan_bigAzerbajdzjan: DiHaj – “Skeletons”

   Oddsens placering: 14.
   Landet vann senast: år 2011 (6 år sedan).


  13. croatia_bigKroatien: Jacques Houdek – “My Friend”

   Oddsens placering: 8.
   Landet vann senast: har aldrig vunnit (har två fjärdeplatser i final som bästa placering).


  14. australia_bigAustralien: Isaiah – “Don’t Come Easy”

   Oddsens placering: 16.
   Landet vann senast: har aldrig vunnit (har en andraplats i final som bästa placering).


  15. greece_bigGrekland: Demy – “This Is Love”

   Oddsens placering: 23.
   Landet vann senast: år 2005 (12 år sedan).


  16. spain_smallSpanien: Manel Navarro – “Do It for Your Lover”

   Oddsens placering: 26.
   Landet vann senast: år 1969 (48 år sedan).


  17. norway_bigNorge: Jowst – “Grab the Moment”

   Oddsens placering: 21.
   Landet vann senast: år 2009 (8 år sedan).


  18. uk_smallStorbritannien: Lucie Jones – “Never Give Up on You”

   Oddsens placering: 6.
   Landet vann senast: år 1997 (20 år sedan).


  19. cyprus_bigCypern: Hovig – “Gravity”

   Oddsens placering: 24.
   Landet vann senast: har aldrig vunnit (har tre femteplatser i final som bästa placering).


  20. romania_bigRumänien: Ilinca ft. Alex Florea – “Yodel It”

   Oddsens placering: 7.
   Landet vann senast: har aldrig vunnit (har två tredjeplatser i final som bästa placering).


  21. germany_smallTyskland: Levina – “Perfect Life”

   Oddsens placering: 17.
   Landet vann senast: år 2010 (7 år sedan).


  22. Ukraina: O.Torvald – “Time”

   Oddsens placering: 25.
   Landet vann senast: år 2016 (1 år sedan).


  23. belgium_bigBelgien: Blanche – “City Lights”

   Oddsens placering: 4.
   Landet vann senast: år 1986 (31 år sedan).


  24. sweden_bigSverige: Robin Bengtsson – “I Can’t Go On”

   Oddsens placering: 5.
   Landet vann senast: år 2015 (2 år sedan).


  25. bulgaria_bigBulgarien: Kristian Kostov – “Beautiful Mess”

   Oddsens placering: 3.
   Landet vann senast: har aldrig vunnit (har en fjärdeplats i final som bästa placering).


  26. france_smallFrankrike: Alma – “Requiem”

   Oddsens placering: 10.
   Landet vann senast: år 1977 (40 år sedan).


 

 

Röstningssystemet

Resultatet av finalen bygger på 50 procent juryröster och 50 procent tittarröster. Som vi tidigare nämnt är alla 42 länder som tävlat i år med och röstar, även om det bara är 26 länder som kan göra upp om slutsegern.

Här nedan beskrivs i detalj hur röstningsprocessen går till.

 

Juryns ranking

Varje röstberättigat land har en jurygrupp beståendes av fem personer (inkl. en ordförande) som alla arbetar inom eller med musikbranschen i det land de representerar. De är alla över 16 år och är spridda över olika bakgrunder med mera.

Varje lands jurymedlemmar kommer enskilt att ranka finalens bidrag från 1 till 25/26. Ranking 1 är lika med vinnare, ranking 2 är lika med tvåa osv. nedåt till den som får sista ranking (25 eller 26) som således blir sist i jurymedlemmens rankinglista. Att det blir olika slutrankingar beror på att ett tävlande land ej får rösta på sig själva (medan de utslagna semifinalländerna får rösta på samtliga bidrag).

När alla jurymedlemmar har röstat sammanställs de enskilda rankingarna och ett totalresultat framkommer. Landet som jurygruppen gett lägst totala ranking till får juryns gemensamma rankingposition 1, näst lägst ranking på rankingposition 2 osv. nedåt till den som fått högsta gemensamma rankingen av juryn som får ranking 25/26.

Denna ranking blir juryns slutranking och är därmed 50 procent av landets resultat i finalen. OBS! Juryerna sätter sin ranking under genrepet som pågår under fredagskvällen (läs 12 maj).

 

Tittarnas ranking

Under direktsändningen av finalen får tittarna i var och ett av de 42 röstberättigade länderna vara med och rösta. Detta sker genom telefon och/eller SMS-röster samt genom Eurovisionens applikation. Tittarnas röster omvandlas precis som juryns röster till en ranking, där tittarfavoriten i landet får ranking 1, tvåan får ranking 2 osv. nedåt till tittarnas bottenplacering som får ranking 25/26. Denna ranking blir tittarnas slutranking och därmed 50 procent av landets resultat i semifinalen.

OBS! Tittarnas omröstning i programmet öppnas först efter att alla länder har framfört sina bidrag. Telefonslussen är sedan öppen en stund innan den stängs igen (i skrivande stund är det oklart hur länge det går att rösta).

 

Juryns och tittarnas röster adderas samman (ej kombinering)

När både ett lands jurygrupp och tittare har röstat klart kontrollräknas rösterna av EBU:s personal. Därefter adderas juryns och tittarnas poäng samman. Detta innebär att det röstande landets jury och tittare avlämnar varsin egen poängskala till bidragen, istället för att deras röster kombineras.

Poängskalan ser ut som följer: 12 poäng går till juryns/tittarnas vinnare, 10 poäng till sin tvåa, 8 poäng till sin trea osv. nedåt 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng. Både juryn och tittarna i var och ett av de 42 länderna delar ut denna skala.

Detta betyder att det kommer delas ut 58 x 42 x 2 poäng i finalen = 4 872 poäng till bidragen. Som högst kan ett bidrag få 1 392 totalpoäng (om man får samtliga tolvor från både juryerna och tittarna).

 

Totaltabellen

När alla röstningsländers resultat är sammanställda enligt uppställningen ovan kommer EBU ha fått ihop en totaltabell för hur många poäng varje land har fått. Både hos juryn och tittarna, som ju som sagt får egna totaltabeller i år. Först delas jurygruppernas poäng ut genom att varje lands poängpresentatör presenteras hur poängen har fördelats. Poäng 1-8 och 10 åker ut direkt på poängtavlan medan poängpresentatören enbart säger vilket bidrag de gett sin maximala 12-poängare till.

Efter att alla jurypoäng är utdelade kommer tittarnas poäng att delas ut. Tittarna har lika stor makt som jurygrupperna och delar således ut lika många poäng. Men istället för att återgå till poängpresentatörerna igen är det upp till programledarna att fördela ut poängen från tittarna. Dessa poäng delas således ut som klumpsummor. Till exempel, om Land A fått 10 poäng så ges detta land sina 10 poäng direkt istället för att man ringer upp alla 42 igen och delar ut nya poäng. Till slut har tittarnas poäng delats ut och då vet vi vem som vinner – dvs. den med högst totalpoäng.

Notering: Om två eller fler länder hamnar på samma slutsumma (oavsett placering) görs skiljeomröstning. Först räknas antalet poänggivande länder och därefter vem som har fått flest 12:or, sedan flest 10:or osv. nedåt.

 

Presskonferens med vinnarlandet

Efter finalens slut kommer det att hållas en presskonferens med vinnarlandets artist och delegation. Sedan blir det fest natten lång medan tävlingen packas ihop och vardagen återgår till det normala. Men för nästa års värdland börjar planeringen redan under natten till söndagen för att påbörja allt inför ESC 2018.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

  Tillbaka till toppen

ESC-Panelen