Inför ESC 2017: Rysslandspresentation flyttas fram

Av ESC-Panelen | Publicerad

Foto: Channel One Russia

Idag den 20 april skulle vi ha presenterat Rysslands artist och bidrag till ESC 2017. Men p.g.a. att Ryssland inte längre är med och tävlar i årets Eurovision Song Contest flyttas presentationen fram till den 30 april.

Vi i panelen kommer alltså presentera Rysslands artist och bidrag som skulle ha tävlat i Kiev trots att landet inte längre kommer att delta i årets tävling. Anledningen att vi väljer att presentera Ryssland trots deras uteblivna tävlan är för att de hann välja ut artist och bidrag som de ville tävla med, och att beskedet om deras avhopp kom så pass sent. Dock får ni vänta med att se våra reaktioner om den ryska tillbakadragna låten till Valborgsmässoafton.

 

Bakgrund: Därför tävlar inte Ryssland i ESC 2017

Ryssland är i konflikt med årets värdland Ukraina sedan Ryssland och det har ställt till med bekymmer. När Ryssland valde ut sin artist Julia Samoylova så kom snart därefter beskedet från de ukrainska myndigheterna att hon ej skulle få inresetillstånd i Ukraina. Detta för att den ukrainska säkerhetstjänsten ansett att hon brutit mot ukrainsk lag genom att framträda på en konsert på Krimhalvön år 2015, alltså året efter Ryssland annekterade Krim. Sedan dess har EBU försökt få parterna att komma överens om att få Ryssland att delta i alla fall, men detta har misslyckats totalt.

Och under torsdagskvällen den 13 april kom också rysk TV med beskedet att man nu kastar in handsken. Ryssland fick inför detta möjligheten av EBU att välja en annan artist att framträda istället för Julia Samoylova eller att få sända över satellitlänk från Ryssland i ESC-sändningarna. Men detta har TV-bolaget Channel One i Ryssland sagt nej till. Därmed finns inga alternativ kvar mer än avhopp, vilket alltså blev det slutgiltiga valet för Rysslands del.

 

En mer officiell presentation av Ryssland dyker alltså upp här på ESC-Panelen den 30 april. Missa inte det!

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

  Tillbaka till toppen

ESC-Panelen