Livecheck i Schweiz nu avgjort

Av ESC-Panelen | Publicerad

switzerland_entscheidungsshow2016

Foto: SRF

TV-bolaget SRF har nu anordnat Livecheck i Schweiz, för att avgöra vilka artister som kommer att få tävla i den nationella finalen i början av februari. 21 artister var inbjudna att framföra sina tävlingsbidrag och en jury har därefter utsett vilka som blir de lyckliga finalisterna.

Årets Livecheck-audition hölls bakom stängda dörrar, vilket blev officiellt från SRF’s twitterkonto under söndagen. Varken de tävlande artisterna eller bidragen offentliggjordes inför, mer än att viss ryktesspridning hade pågått innan. Det enda vi med säkerhet vet var att 21 artister blev framtagna att framföra sina tävlingsbidrag inför en jury – som fick den stora äran att välja fram mellan 6-10 av dessa tävlande som tar sig till den nationella finalen som hålls den 5 februari 2017.

Finalisterna kommer att presenteras den 5:e december.

 

Förändringar i Schweiz’ uttagning

Efter att Schweiz nu har kommit sist i semifinaler två år i rad, och dessutom nu har haft den oturen att ha lyckats samlat på sig flest sistaplatser i semifinaler sedan 2004, så vill nu det gemensamma nationella TV-bolaget SRF helt enkelt byta strategi för att Schweiz ska lyckas bättre i Eurovisionen. Till 2017 blev det därför en större omstrukturering som bland annat innebar att alla fyra nationella TV-bolag (SRF, RTR, RSI och RTS) fick en gemensam antagning som hölls öppen mellan 26 september till 24 oktober. Därefter utsåg en urvalsjury 21 bidrag som skickades vidare till dagens liveaudition.

 

Även förändringar i regelverket

Regelverket för tävlingen har också förändrats lite. Bland annat krävs nu att minst en person i teamet (antingen artisten, låtskrivaren eller kompositören) bor i Schweiz eller är schweizisk medborgare. Däremot får de personer som uppfyller dessa kriterier samarbeta med vem de själva önskar i världen. Man kräver dessutom att låtarna ska vara av internationell standard som passar Eurovisionformatet. Inga bidrag får innehålla några som helst religiösa, kommersiella, politiska, rasistiska eller hatiska budskap. Det är ej heller tillåtet att framföra bidrag som uppmanar till brott.

ESC-Panelen noterar att Schweiz mer eller mindre efter sin bronsplats i ESC 1993 har haft väldigt tufft i Eurovisionen, och senast landet var i final år 2014 blev det endast en 13:e plats. Senast Schweiz kom topp tio var med Vanilla Ninjas “Cool Vibes” i ESC 2005. Man vann senast med Celine Dion år 1988, vilket är 29 år sedan räknat för ESC 2017.


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen