Schweiz väljer redan den 11:e december

Av ESC-Panelen | Publicerad

Schweiz är revanschsugna efter sistaplatsen i årets Eurovision Song Contest i Oslo med sångaren Michael von der Heide och Il pleut de l’or. Inte nog med att man kom sist i sin semifinal, man kom även sist av samtliga länder med enbart två poäng. Men man ger inte upp hoppet för det.

Man inför dock ett nytt uttagningsformat. Efter att ha valt sina bidrag internt ändrar man nu så att allmänheten kan ladda upp bidrag på nätet (mellan 1-30 oktober). Låtarna presenteras i november månad.

En jury kommer att tillsammans med röster från nätet (vem som helst kan rösta) att avgöra vilka sju bidrag som kvalificerar sig till finalen. Ytterligare tre jokrar tillkommer, valda via radiokanalen. Enbart telefonröster fäller avgörandet vem som får representera landet i ESC.

Finalen är satt till den 11 december, vilket gör att man i nuläget är först ut att göra klart med både artist och låt till Eurovision Song Contest 2011 i Tyskland.

Senast man hade en nationell final var år 2004 och den gången blev det också en sistaplacering. Det var Piero Esteriore & the Music Star med låten Celebrate som åkte till Istanbul och tävlade. Man lyckades inte få en enda poäng i sin semifinal.

Schweiz var värdland i den första tävlingen 1956 i Lugano, där de själva vann med Lys Assias låt “Refrain”. De har deltagit de flesta år, men har på senare år haft problem med att ta sig vidare från semifinal. Under åren har deras bidrag framförts på fem olika språk; italienska, franska, tyska,rätoromanska och engelska. Schweiz är också hem för tävlingens huvudkontor som finns i Genève. Kanadensiska Céline Dion vann tävlingen för Schweiz 1988 och året efter gick tävlingen i Lausanne. 1993 kom de på tredje plats i finalen, men därefter har det bokstavligt talat gått utför med några små undantag.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen