Resultatet från alla tävlingarna i Melodifestivalen 2009

MELODIFESTIVALEN 2009 – RESULTAT. Nu när finalen i Melodifestivalen 2009 är avgjord och biljetten till Moskva fördelad så släpper SVT förstås röstsiffrorna bakom de deltävlingar som bjudit oss på den fantastiska resan fram till Globen.

 

Deltävlingen i Göteborg (7 februari)

Noterbart härifrån är att Caroline af Ugglas låg trea efter första omgången och därefter ”vann” efter omgång 2. Detta gjorde att hon fick ställas mot Emilia som låg fyra efter andra omgången och i deras duell röstades helt plötsligt af Ugglas bort. Ettan och tvåan efter omgång 1 däremot blev tvåa respektive trea i andra omgången och fick därmed möta varandra i duellen som slutade med seger för Alcazar. Scotts gick som bekant till Andra chansen.

 

 

Deltävlingen i Skellefteå (14 februari)

Här var det inte så mycket överraskningar utan genom hela deltävlingen låg Måns Zelmerlöw etta och Lili & Susie fyra vilket gjorde att de fick mötas i den ena av duellerna där Måns gick ut som segrare. H.E.A.T var tvåa och Amy Diamond var trea och de fick också göra upp i en duell där de förstnämnda gick direkt till Globen.

 

 

Deltävlingen i Leksand (21 februari)

I Leksand hände inte heller så mycket när det gäller grundomgångarna men när det sedan var dags för duellerna så inträffade något intressant när tvåan och trean fick möta varandra i den ena av duellerna. BWO, som var tvåorna, fick ställas mot Molly Sandén, som var rejält distanserad trea. Nu fick hon dock fler röster än BWO och kunde gå vidare till Globen. Ettorna däremot, E.M.D., fick lättaste möjliga motstånd genom fyrorna Rigo & The Topaz Sound feat. Red Fox och kunde enkelt gå till final.

 

 

Deltävlingen i Malmö (28 februari)

Den här tävlingen präglas mest av att den var väldigt jämn bakom den i övrigt ohotade ettan Malena Ernman. Efter omgång 1 skiljde det bara ynka 4481 röster mellan tvåorna Star Pilots och femmorna Thorleifs och bara 917 röster till fyran Sarah Dawn Finer. Efter andra omgången bytte dock tidigare trean Agnes plats med Star Pilots och de fick mötas i den ena av duellerna. Agnes vann som bekant denna medan Malena och Sarah möttes i den andra och den vanns av Malena.

 

 

Andra chansen i Norrköping (7 mars)

Här har vi i princip inga större överraskningar mer än det faktum att Caroline af Ugglas med 3584 rösters marginal lyckades slå Star Pilots i andra omgången av Andra chansen medan det i de övriga duellerna var ganska goda marginaler för respektive vinnare.

 

 

Finalen i Stockholm (14 mars)

I finalen röstade svenskarna så här. Värt att notera här är att Måns Zelmerlöw, som var jurygruppernas stora favorit, blev rejält distanserad av tittarna och att det också skilde 3705 röster mellan Malena Ernman och Caroline af Ugglas.

 

 

Den internationella juryn

Denna jury som flitigt kritiserats av media och andra offentliggjordes också den efter finalen och den bestod av följande personer, Bruno Berberes (Frankrike, ordförande), Natalia Brasnuev (Moldavien), Fred Bronson (USA), AlessandroCapicchioni (San Marino), Peric Damir (Serbien), Thomas Lundin (Finland), Yurii Nikitin (Ukraina), Alex Panayi (Grekland), Maria Serifovic (Serbien, ESC-vinnare 2007), Maryna Skomorokhova (Ukraina), Anastasiya Tihanovich (Vitryssland) och Barry Viniker (Storbritannien). Flera av dessa var även med i den jury som valde ut årets bidrag och de flesta är också hängivna fans av ESC varför jävighet inte riktigt kan uteslutas.

Återigen önskar vi i panelen Malena Ernman ett stort grattis till segern i Globen. Lycka till i Moskva! Tack också till Petra Mede som gjort resan till finalen till ett sant nöje.